Hoe kan je geluk benoemen?

Geluk is gratis en toch onbetaalbaar.

Deze ochtend werd ik wakker met een oprechte glimlach op mijn gezicht, terwijl er een warm gevoel door mijn lichaam vloeide.

In de nieuwsrubriek heb je misschien al meerdere artikels gevonden die moeilijke onderwerpen behandelden terwijl anderen de definitie van HSPers en empaten vastleggen, maar er was 1 fundamenteel onderwerp dat werkelijk miste: Geluk!

Wat zou de nieuwsrubriek van de Sweetharmony Happiness Coaching zijn zonder een stuk over geluk?

Laten we het onderwerp dieper verkennen.

Wat is geluk?

Geluk lijkt een levensdoel te zijn voor sommigen. Anderen die het al ervaren hebben, verloren het misschien onderweg. Bovendien zijn er de mensen die onmachtig zijn betekenis te vatten.

De ware betekenis welke je in woordenboeken vindt, is het gevoel van vreugde of tevredenheid, gelinkt aan geluk en voorspoed in het leven.

De ware basis is eigenlijk onze gemoedstoestand. Alles wat we voelen, start met een gedachte, die onze gevoelens uitlokken en uiteindelijk onze emotionele houding bepaald.

De meeste mensen die geluk ervaren streven meestal hun doelen na, maar omhelzen meestal ook de volgende gewoontes. Leidende voorbeelden als de Dalai Lama, Eckhart Tolle,… of holistische filosofieën zoals Reiki reiken ons richtlijnen aan om onze levensstijl te verbeteren. De nadruk ligt daarbij niet alleen op uitwendige vaardigheden, maar ook op een innerlijke transformatie. Het zijn niet simpelweg abstracte ideeën; het zijn gewoonten die we in ons dagelijks leven kunnen implementeren die ons kunnen helpen een gelukkiger leven te leiden.

Gewoontes dat het gevoel kunnen stimuleren

Werken aan empathie

Compassie of empathie is meer dan alleen sympathie; het omvat een fundamentele wens om de pijn van anderen te verlichten, maar tegelijkertijd aan je eigen welzijn te denken.

Zorgzaamheid laat ons toe om onze eigen zorgen en angsten af te schudden door de nadruk te leggen op de zorg voor anderen. Deze transformatie kan leiden tot een diep gevoel van vreugde en geluk.

De volgende keer dat je jezelf in een situatie bevindt waarbij je iemand wil steunen of helpen, herinner dan de woorden van de Dalai Lama: “Als je anderen wil gelukkig zien, toon dan compassie.” Als je echt wil gelukkig zijn, wees dan medelevend.

Beoefen mindfulness

In alle boeken en artikels rond geluk, benadrukken de auteurs het belang van mindfulness.

Het beoefenen van het vermogen om volledig aanwezig en betrokken te zijn in het moment. Het gaat er niet om dat je je geest niet toelaat over gebeurtenissen waarvan je spijt hebt of toekomstige angsten te dwalen, maar gewoon in het ‘heden’ te zijn, zoals Eckhart Tolle ons toont. De Dalai Lama benadrukt ook dat mindfulness onze ervaring van het geluk in het dagelijkse leven kan versterken.

We hebben allemaal momenten die ons zo in beslag nemen dat we vergeten te genieten van de schoonheid van een eenvoudige zonsondergang. Mindfulness betekent niet dat je je verleden negeert of stopt met plannen te maken voor de toekomst. Het betekent simpelweg dat je de dingen niet meer toelaat om je van het plezier van het huidige leven te weerhouden.

Persoonlijk doe ik er alles aan om echt aanwezig te zijn in het moment, of het nu tijdens een gesprek is of genietend van een tas thee. Uiteindelijk is het een gewoonte die tot een positievere levenshouding kan leiden.

In één van de volgende artikels zullen we het concept “Mindfulness” verder uitdiepen. Kijk er alvast naar uit.

Aanvaardt de onderlinge afhankelijkheid

De Dalai Lama spreekt vaak over het begrijpen dat alles in de wereld met elkaar verweven is.

Bijvoorbeeld, de ‘eenvoudige tas koffie’ waarvan we ’s morgens genieten, is het resultaat van talloze factoren die samenwerken – De boeren, de zonneschijn en regen die de koffieplanten verbouwen en voeden en de barista die de mengeling perfect maakt, en zo voort.

Door dit te realiseren, helpt het ons te accepteren hoe onze acties een impact hebben op de wereld rond ons.

Met een maatschappij die ons continu dicteert dat we niet genoeg zijn, niet mooi genoeg of ‘wat dan ook’ niet genoeg, is acceptatie echt een rebelse daad. Het idee mag dan wel moeilijk te accepteren zijn, maar niemand is perfect. We hadden en zullen altijd onze tekortkomingen, onzekerheden en angsten hebben. En weet je, dat is OK! Het is een onderdeel van gewoon mens zijn.

Het geeft ons ook een gevoel van verantwoordelijkheid en moedigt ons aan om te handelen op een manier die iedereen ten goede komt.

Als gevolg hiervan kunnen we ons leven bewuster en mededogender maken als we de onderlinge afhankelijkheid accepteren, wat uiteindelijk bijdraagt aan het geluk van zowel anderen als onszelf.

Stimuleer geduld en tolerantie

Geduldig en tolerant zijn naar jezelf en met anderen kan goed uitpakken. Uiteindelijk zijn er de volgende zegswijzen die dit benadrukken:

  • Al het goede gaat naar zij die wachten (Onbekend)
  • Geduld en moed overwinnen alles (Ralph Waldo Emerson)
  • Wees geduldig en tolerant. Alles is in verandering. (Dalai Lama)

Het is een gewoonte die ons kan helpen om een diepere rust en meer plezier te ervaren.

In onze hectische levens, is het gemakkelijk om ongeduldig of intolerant te worden met situaties en mensen die niet voldoen aan onze standaarden. Op die momenten hebben we het meeste geduld en tolerantie nodig om juist met onze eigen overtuigingen om te gaan.

Wanneer we deze vaardigheden ontwikkelen, kunnen we uitdagende situaties met waardigheid en kalmte aanpakken. Dit helpt ons om met stress om te gaan en gelukkig te blijven in, zelfs in moeilijke situaties.

Vergeving in de praktijk brengen

Vergeving is een uitdagend concept voor sommigen. Hoe dan ook, het vasthouden aan haat en wrok beschadigt ons alleen, door verbittering en negativiteit in ons hart toe te laten.

Als we daarintegen diegene vergeven die ons gekwetst heeft, creëren we rust in onze geest, maar daarom niet in de hunne. Door vergeving bevrijden we onszelf van de lasten van woede en verbittering. Het betekent, door tijd, de omstandigheden die wrok hebben veroorzaakt, zullen worden vermeden, waardoor onze innerlijke rust en algeheel geluk wordt verbeterd.

Waardeer Zelfdiscipline

De Dalai Lama respecteert zelfdiscipline en geeft hierin het voorbeeld. Het is zijn mening dat het de sleutel is tot innerlijke vrede en geluk.

Zelfdiscipline betekent niet “uitermate streng” zijn of verzaken aan “plezier”. Daartegenin, gaat het om beslissingen die leiden tot genot op lange termijn in de plaats van een ‘momentje’ van vreugde. Het gaat erover om de moed te hebben om ‘nee’ te zeggen tegen de dingen die ons kwetsen, terwijl we ‘ja’ moeten zeggen tegen dingen die ons zowel fysiek als emotioneel versterken.

Er zijn echt wel voordelen aan verbonden, al is het niet altijd eenvoudig. Zelfdiscipline laat ons toe om controle uit te hebben over onze acties, wat leidt tot een diep gevoel van voldoening en vervulling.

Koester dankbaarheid

Velen onderschatten het belang van dankbaarheid. Het herkennen en erkennen van speciale dingen in ons leven, kan onze geluksbeleving aanzienlijk bevorderen.

Een tijdje terug ging ik door een moeilijke periode. Het leek erop dat alles verkeerd ging en mijn emoties stonden enorm onder druk. Tot die ene dag dat ik besliste om drie dingen op te schrijven waarvoor ik dankbaar was:

  • een mooie dag
  • een leuk boek
  • een compliment van een vriend

Mijn gevoel veranderde naarmate mijn perspectief zich langzaam aanpaste. Het maakt echt een verschil om te focussen op wat er echt goed gaat in de plaats wat er niet lukt. Het veranderde de moeilijkheden niet, maar het bracht het broodnodige optimisme en hoop in mijn leven.

Omarm tegenslag

Sommige mensen houden zich voortdurend bezig met hun problemen. Het kan raar klinken, maar problemen en ontberingen bieden leer- en groeikansen.

In de plaats van tegenslag te vrezen, zouden we het beter omarmen. Het is tijdens deze moeilijke tijden dat we het meest over onszelf en onze vaardigheden leren. Wanneer we uit onze comfortzone worden geduwd, groeien we echt wat uiteindelijk onze paniekzone verkleint.

Tegenslag kan ons ook helpen om kwaliteiten als weerstand, moed en doorzettingskracht te ontwikkelen. Dit zijn de kenmerken die ons niet alleen helpen om toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden, maar ook bijdragen aan ons algemene plezierbeleving en tevredenheid in het leven.

Wees liefdevol-vriendelijk

Boven alles, moedigt de Dalai Lama ons aan om liefdevol en vriendelijk in het leven te staan naar onszelf en anderen. Dat kan een diepe impact hebben op onze vreugde en algemeen welzijn.

Een paar dagen geleden was er een dame aan sukkelen met het oppompen van haar banden. Gewoon de connector van de pomp aanpassen was voldoende om de bandendruk te herstellen. De kleine blijk van oprechte behulpzaamheid toverde een echte glimlach op haar gezicht, waarop ze zei: “Dank je wel.”

Het gaat er niet simpelweg om om attent te zijn in hetgeen we doen. Het gaat erom om een oprecht gevoel van warmte te ontwikkelen voor alles, zonder uitzondering.

Wanneer we liefdevol en vriendelijk zijn, creëren we een omgeving van positiviteit en welwillendheid om ons heen, wat uiteindelijk ons gevoel versterkt.

Icon Perspectief

Geluk is een kwestie van perspectief

Het is geen geheim dat het leven best uitdagend kan zijn, maar beseffen dat geluk vaak begint met ons persoonlijke perspectief, maakt een immens verschil.

Het overwegen van obstakels te zien als mogelijkheden in de plaats van als bedreigingen, is een eenvoudige mindshift. Die een enorme impact kan hebben op ons niveau van vreugde.

Een eenvoudig voorbeeld: het koken van melk. Je zet de pot op het fornuis, zet de vuur aan en wacht tot het kookt. Op een bepaald moment kookt de melk over.

Als je dat als een bedreiging opneemt, zal je panikeren en zou het kunnen zijn dat uiteindelijk zegt::”Ik zal nooit geen melk meer koken!”

Maar als je het ziet als een opportuniteit, zal je twee dingen leren:

  • Ik moet de melk in het oog houden, zodat ze niet overkookt.
  • Ik moet de vuur lager of uitzetten op het gepaste moment.

Tevens helpt het beoefenen van mindfulness om volledig aanwezig te zijn in het moment. Het laat ons toe om te genieten van de meest gewone dingen, zoals een prachtige zonsondergang.

De Dalai Lama deed de beroemde uitspraak : ‘Geluk komt niet gemakkelijk, het komt voort uit je eigen daden.’

Icon Samenvatting transparant

Samengevat

Geluk wordt vaak nagestreefd als een levensdoel, maar is eigenlijk geworteld in onze manier van denken. Sommige mensen ervaren het als natuurlijk, terwijl anderen het verliezen of niet kunnen begrijpen. Echt geluk komt voort uit onze gedachten, die vervolgens onze gevoelens en houding beïnvloeden.

  • Er zijn een aantal belangrijke gewoontes die nodig zijn om geluk te bevorderen, waaronder:
  • Empathie: verlicht anderen hun pijn om vreugde te bevorderen.
  • Mindfulness: Wees aanwezig in het moment om spijt uit het verleden en toekomstige zorgen te vermijden.
  • Onderlinge afhankelijkheid: Erken onze onderlinge verbondenheid om medeleven te bevorderen.
  • Geduld en tolerantie: blijf kalm tijdens uitdagingen.
  • Vergeving: Laat wrok los voor je innerlijke vrede.
  • Zelfdiscipline: Kies voor vreugde op de lange termijn in plaats van onmiddellijke genot.
  • Dankbaarheid: focus op het positieve om geluk te bevorderen.
  • Tegenslag: Omarm uitdagingen om te groeien.
  • Positieve mindset: zie moeilijkheden als uitdagingen.
  • Liefdevol-vriendelijk: oefen oprechte vriendelijkheid om welzijn te verhogen.

Geluk, zoals de Dalai Lama benadrukt, wordt gevormd door zowel ons perspectief als onze acties.

Volg de praktijk op sociale media om het tweede deel te lezen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *