Het heropbouwen van een leven na verlies: Het perspectief van een coach

1 Februari 2020, D-Day, totaal niets te maken met de landing van de Geallieerden in Normandië, maar het is de dag dat mijn zelfstandigenstatuut werkelijkheid werd, vandaar de uitdrukking.

Als ik er vandaag op terug kijk, was de logica erachter vrij oppervlakkig. Gewoon papieren invullen en door. Maar was het zo eenvoudig?

Icoon inhoudstafel

Kernpunten

Therapeuten versus Coaches

Om heel rechtuit te zijn, nee! Vakmensen als elektriciens, loodgieters of computertechnici zijn essentiële beroepen in onze huidige maatschappij. De meesten kregen de basiskennis mee op school, verwierven ervaring door de jaren en sommige specialiseerden gewoon. Is dat uiteindelijk niet van toepassing op de meerderheid van de mensen die studeren, werk vinden en in een routine vallen en gewoon hun leven leiden?

Maar daar houdt de vergelijking met coaches op. De meeste hadden werk, al dan niet succesvol, en hun routines, er is gewoon iets gebeurd in hun leven waardoor hun bewustzijn fundamenteel verschoof en in de meeste gevallen waren ze niet in staat om hun problemen op te lossen. Het systeem stelde hen gewoon teleur. Maar doordat ze toch de uitdaging aangingen, vonden ze hun eigen unieke manier om te groeien en meer nog: ze vonden een manier om hun kennis te delen door anderen te begeleiden.

Professionele therapeuten zijn opgeleid om objectief te blijven in hun begeleiding en geven aanwijzingen die al dan niet nieuwe inzichten geven voor hun patiënten. Sommige zijn meer succesvol dan anderen, maar het hangt echt af van de connectie tussen hen en hun cliënten. Maar het is zelden dat de levenservaring van een coach hebben, zonder afbreuk te willen doen aan hun beroep uiteraard.

Mijn verhaal is niet anders. Ik was een ICT Systeembeheerder voor bijna 20 jaar totdat mijn echtgenote overleed en alle kaarten op de grond vielen en werden dooreen geschud. Het verlies was moeilijk om mee om te gaan, maar de gebeurtenissen leerden me meer over mezelf dan ik toen besefte. OP één of andere manier verwierf ik een dieper inzicht over hetgeen me motiveerde doorheen de jaren en dat fundamenteel inzicht was nodig om mijn leven opnieuw op te bouwen!

De vijf stappen in de heropbouw van een leven

Rouwen kan dat veroorzaken in iemand. Bovendien gebruikte ik deze ervaringen om mijn horizon te verruimen en mijn rouwbegeleidingsmethode uit te werken, welke uit de volgende fundamentele stappen bestaat:

  1. De praktische kant: elk verlies in het leven komt met zijn eigen moeilijkheden, los van de oorzaak of de omstandigheden. Er is tijd nodig om de manier te bepalen waarop alle financiële en praktische problemen op te lossen EN deze effectief in beweging te brengen. Zonder deze stap, zal niemand echt een stabiele basis kunnen opbouwen om door de volgende stappen te gaan.
  2. Het emotionele proces: Rouwen is iets waar je door moet! Je kant het niet vermijden of negeren. Echter, als je openstaat voor zijn lessen, zal het je helpen om te groeien als mens. De vijf fases van rouw: ontkenning, woede, onderhandelen, depressie en acceptatie- bieden een structuur aan om de manier waarop je je voelt te benoemen. Het bewust ondergaan van het traject zal een innerlijke veerkracht opbouwen, waardoor iemand meer objectief naar het leven kan kijken.
  3. Je identiteit opnieuw benoemen: Iemand verliezen kan iemand fundamenteel veranderen. De sluier van onwetendheid valt en dat kan je niet ongedaan maken. Die verschuiving in bewustzijn heeft een impact op alles: je kijk op het leven, de interacties met anderen,… Het erkennen van die nieuwe identiteit zal een diepe impact hebben op je levensstijl, waardoor je dingen -oud en nieuw- met een nieuw inzicht kan omarmen.
  4. Je leven heropbouwen: Het herdefiniëren van je identiteit sluit het meest moeilijke stuk van het rouwtraject af en het geeft aan dat het tijd is om het leven opnieuw op te pikken. Een logisch gevolg daarvan is het benoemen van nieuwe of het aanpassen van huidige doelen in het leven. Je kan dan terugvallen op oude routines waar je tevreden over was, maar de meeste mensen willen meer doen, hun levensstijl intenser maken, echt leven in de plaats van gewoon overleven.
  5. Kijk vooruit op een praktische manier:In de vier vorige stappen hebben we meestal de innerlijke wereld verkend en is het tijd om echt verder te gaan. Vooruitkijken kan op vele manieren: een gezonde financiële basis opbouwen voor de rest van je leven, een functie vinden die echt voldoening brengt, nieuwe doelen bepalen waardoor je echt gaat leven, maatregelen treffen die oude uitdagingen voorkomen,… De woorden lijken vaag en hol, maar ze zijn het echter niet…. het zijn jouw nieuwe doelen en er is niemand anders dan jij die ze kan specificeren.
Icon Samenvatting transparant

Samengevat

Zoals je ziet is er meer aan rouwen dat je vermoedt. Dat is waar een ervaren gids het verschil maakt tussen in de negatieve cyclus blijven en echt vooruit gaan. Als coach neem ik de HSP en empathische gaven mee in de begeleiding om je werkelijk je natuur te laten omarmen en te leven, in de plaats van gewoon te overleven.

Ik kan je nu niet zeggen wat je zou kunnen nodig hebben of waar je door gaat, geef gewoon een teken als je hulp nodig hebt.

Deze blogposts gaan ook over rouwen en rouwbegeleiding, aarzel niet om ze ook te lezen.