De Donkere Kant van Connectiviteit
Het vatten van Technostress en Cyberkwetsbaarheden
Sinds de eeuwwisseling is de online evolutie geëxplodeerd. Vandaag de dag zijn we allemaal online met elkaar verbonden en de meesten van ons kunnen er echt geen genoeg van krijgen.
Veel visionairs zoals Steve Jobs, Bill Gates en vele anderen hebben de weg vereffend voor de manier waarop we vandaag de dag ons online geluk ervaren. Bovendien hebben situaties als de coronacrisis, de verzadigde wegen, stijgende brandstofprijzen, … dat proces zelfs versneld.
Miljoenen mensen in de westerse wereld zijn afhankelijk geworden van deze onderlinge verbondenheid en lijken zich niet bewust van de verstrekkende gevolgen. Het heeft absoluut veel voordelen, maar het heeft ons ook kwetsbaarder gemaakt voor de vele vormen van technostress. Wat kan leiden tot milde angst, maar zelfs kan uitmonden in een volwaardige paranoïde psychotische inzinking.
En ergens blijft de vraag ronddwalen in mijn geest, zijn we niet te afhankelijk geworden van dat geluidje dat een nieuwe boodschap aangekondigd? Zijn we echt voorbereid voor de verborgen vallen verborgen in de duisternis van het internet?

Ik was verplicht op een stap terug te nemen in de laatste dagen en machteloos toe te zien hoe mijn telecomprovider me beroofde van mijn connectiviteit door hun interne administratieve procedures. Ik kon niet uitreiken en niemand kon me contacteren.
Aan de andere kant had een hacker mijn telefoon, computer en netwerk gecompromitteerd. Ik werd werkelijk gegijzeld door de omstandigheden en ik kon er niets aan doen. Zelfs mensen als mij, coaches en ICT Systeembeheerders zijn soms machteloos in de niet afhoudende pogingen van gewetenloze hackers om toegang te krijgen tot data in het bevredigen van hun eigen verlangens.
Vele technische bedrijven als Meta, Google, Microsoft, Amazon en vele andere geven ons gratis producten die ons geluk en welzijn verbeteren, maar wat is de impact op onze authenticiteit en sociaal leven? Ondersteunen ze werkelijk hun ‘producten’ of worden geforceerd om deel te nemen in een oneindige cyclus van het aankopen van nieuwe producten zodat we ons veilig kunnen voelen?

Kwetsbaarheden van WhatsApp
Een klein voorbeeld, de integriteit van WhatsApp is daadwerkelijk een gevaar. De registratieprocedure is vrij eenvoudig en vereist alleen een actief telefoonnummer om te registreren. Maar wat als dat telefoonnummer wordt geannuleerd en het WhatsApp-account niet? Het kan nog steeds worden gebruikt en dat is een kwetsbaarheid die veel hackers gebruiken. Weet Meta (Holding achter Facebook, Instagram, WhatsApp, …) dit überhaupt of ben ik de eerste klokkenluider? Zou het hun bedrijfsstrategie kunnen zijn dat we in de toekomst voor deze diensten moeten betalen? In principe kunnen we de mensen die via dat medium contact met ons opnemen niet eens meer vertrouwen.

Een ander voorbeeld, wist je dat er vandaag geen simpele GSM’s meer beschikbaar zijn zonder een dataverbinding die een potentiële achterdeur zijn voor hackers? Zijn we zo afhankelijk geworden van de veiligheidsmaatregelen van onze telecom operators om voor onze fundamentele persoonlijke veiligheid in te staan?

Tenslotte werd het een tendens dat overheden online platforms hebben ontwikkeld om hun administratie te vereenvoudigen en de transparantie voor hun inwoners te verhogen. In België en ik vermoed dat dit ook tegenwoordig geldt voor de meeste landen wereldwijd, kan bijna elk administratief aspect online worden uitgevoerd. Deze projecten zijn altijd gebaseerd op budgetten, wat op zich logisch is, maar het impliceert ook dat de ontwikkeling wordt gedaan door de goedkoopste mogelijke dienstverlener. Wie neemt de verantwoordelijkheid als er iets misgaat?

In de laatste dagen werd het me ook duidelijk dat de Arm Der Wet bijna machteloos staat tegen cybercrime. Wanneer ik hen vroeg om advies, moesten ze aarzelend toegeven dat ze niets konden doen zonder onweerlegbare bewijzen aangebracht door een erkende expert. Wanneer ik die experten contacteerde, gaven die aan dat het bijna €5000 kost voor een audit en een degelijk rapport te voorzien. Wie heeft deze middelen? De meesten onder ons niet en dat creëert opties voor Cybercriminelen.
De overheid heeft de verantwoordelijk om zorg te dragen voor hun bevolking, maar doen ze dit werkelijk? Of proberen ze gewoon te overleven in een steeds evoluerende wereld, gebonden door beperkte financiële middelen en privacy wetten.
Of ondervinden we gewoon de gevolgen van een oncontroleerbare evolutie?

Om heel eerlijk te zijn, voel ik me redelijk pessimistisch, vooral met de dreigende wereldoorlog waar landen als Rusland, China, Noord-Korea, Iran, … hun legers opbouwen en een oorlog vechten op verschillende fronten en ik denk dat het veilig is om te zeggen dat die al online gevochten wordt.
De impact ervan is enorm! Voor mezelf en de zaak zijn de financiële en praktische gevolgen ernstig te noemen.
Maar wat als dit zou gebeuren met de gewone mens? Ze zouden volledig sociaal geïsoleerd worden, waardoor hun kwetsbare positie verder wordt versterkt. Sommige zullen zelfs hun toevlucht nemen tot oncontroleerbare emotionele reacties.

En toch is er licht in de duisternis wanneer je de vraag: “Wat kan ik hiervan leren?” kan beantwoorden. In de komende blogposts, zal ik de volgende onderwerpen aanraken:
- Een leidraad om een online strategie uit te bouwen
- Een kort stappenplan op je online wereld te herstellen wanneer je gehackt werd.
- Een aantal suggesties om veilig online te daten.
Cybercriminaliteit is wereldwijd aan het exploderen en het gerecht is bijna machteloos om de criminelen aan te pakken. Het komt aan op ons eigen bewustzijn om ons te beschermen tegen deze vorm van Technostress. We maken allemaal onze eigen keuzes en ik kan je advies geven wanneer je het moeilijk hebt om jouw technische grenzen. Laat het gewoon weten wanneer je hulp nodig hebt.
Deze artikels vervolledigen de Cybercriminaliteit serie, klik gewoon op de volgende links om er meer over te lezen.
Als je het interessant vindt wat je leest en verder op de hoogte wilt blijven, volg me dan op sociale media of stuur me een berichtje om de driemaandelijkse nieuwsbrief te ontvangen.