Wat zijn gemeenschappelijke kenmerken van empaten?

De meeste empaten delen een aantal gemeenschappelijke eigenschappen; Sommige mensen zijn vatbaarder voor één ding of hebben meer kwetsbaarheden, maar wat zijn die eigenschappen en hoe kan je emee omgaan?

Leer er meer over in deze blogpost.

Kernpunten

  • De gemeenschappelijke kenmerken
  • Wat zijn de gevolgen?
  • Hoe kan je ermee omgaan?
  • De vier pilaren
  • Samengevat

De gemeenschappelijke kenmerken

Er zijn verschillende kenmerken die je terugvindt bij de meeste empaten. Sommigen zijn gevoelig voor één kenmerk, terwijl anderen meerdere gevoeligheden hebben.

Elke mens is uniek, zoals we allemaal weten. Ons DNA, opvoeding en levenservaringen bepalen onze vizie op het leven. Een filter dat onze mentale instelling bepaalt, resulterend in acties, ongeacht de gevolgen.

Dit blogartikel begint met de kenmerken ervan en gaat vervolgens in op hoe u het filter kunt veranderen.

Een diepe emotionele wereld

Empaten voelen dieper dan de meeste mensen.

De pijn dringt dieper in het hart door en veroorzaakt overemotionele reacties zoals huilen, irritatie of woede.

Degenen die gelukkig zijn, zullen niet alleen een glimlach op hun gezicht hebben, maar ook dat gevoel uitstralen.

Een lied zal hen zo diep raken dat ze tot tranen worden bewogen of intens geluk uitlokt.

Hoewel sommige mensen het intens kunnen vinden, is dat niet altijd het geval. Je bent gewoon anders, uniek op jouw eigen manier.

Een gigantische antenne

Terwijl je over de straat loopt, voelt het alsof er kleine naadjes je continu prikken. Je hoort de gesprekken van voorbijlopende mensen. Je ziet een kat de straat oversteken en krimpt ineen van het geluid van de auto die brusk remt. Verveeld door je gevoelens van de emoties van de persoon die naast je zit in de bar.

De meeste mensen merken deze details niet eens, maar jij, je voelt de intensiteit van elke geluid, elke geurspoor in de lucht en je ervaart het als chronische stress.

Je bent niet abnormaal, je bent hoogsensitief, neurologisch reageert je zenuwstelsel als een gigantische antenne.

Emotionele spons

Je geniet van een warme tas thee in de sofa, thuis op je vrije dag, terwijl je luistert naar een mooi liedje op de radio. Je voelt je goed, ontspannen.

Als je partner de kamer binnenkomt, pikt je zijn irritatie op en kijk je geschrokken naar hem, en opeens bevind je je in dezelfde slechte humeur, geirriteerd.

Zonder dat je het realiseerde heb je zijn emotionele staat geabsobeerd als een spons. Dr. Judith Orloff geeft aan in haar boeken dat dit gemeenschappelijk is voor alle empaten.

Intuitie

Soms zeg je iets opvallend zonder de context te begrijpen of weet je dingen voordat ze gebeuren.

Iedereen heeft die eigenschap, maar je kunt het op een of andere manier verbeteren. Maar je geen zorgen, je bent gewoon unique op je eigen manier.

Wat zijn de gevolgen?

Laag energetisch niveau

Vol energie kom je op het werk aan, echt gemotiveerd om al je opdrachten vandaag af te hebben. De mailbox is snel leeg en je start aan je andere taken. Maar in de loop van de morgen begin je je bewust te worden dat je collega’s te luid praten, het gezoem van de printers komt sterk binnen en langzaam verlies je je energie. Wanneer je ’s middags wil gaan eten, merk je op dat je je leeg voelt en dan is er nog de namiddag…

De meeste empaten zullen deze situatie herkennen omdat velen het gemeenschappelijk hebben.

Bekritiseerd worden

Meer dan eens zijn mensen snel daar met hun vooroordelen, je gedrag veroordelend omdat ze niet echt begrijpen hoe je denkt of wat de gevolgen van hun uitspraken zijn.

Hoe kan je ermee omgaan?

In het boek ‘De Hoogsensitieve Persoon’ geeft Elaine Aron ons een viervoudige aanpak om onze bewustwording omtrent wie we zijn te verbeteren. Onze denkwijze en levenshouding te veranderen door onze gaves te integreren en ze als een kracht te gaan gebruiken.

  1. Zelfkennis

Het startpunt is volledig begrijpen wat het betekent om een HSPer en empaat te zijn. Ontdek je eigen vermogens en de manier waarop ze je gedrag beïnvloeden.

Deze stap kan worden vergeleken met het begrijpen van de basisconcepten van het bouwen van een boot of het spelen van een gitaar op een logische manier. Wat zijn de eigenschappen die erkend worden, en in hoeverre zijn deze vertonen anderen deze ook?

Dit zal de grondslag leggen voor het maken van je eigen ‘gebruikershandleiding’, die je zal helpen bij de volgende stappen.

  1. Herkaderen

Het framewerk helpt je bij het nauwkeurig onderzoeken van gedragspatronen en het bepalen van jouw onderscheidende kenmerken. Het idee is om je levensstijl te veranderen om jezelf te accepteren zoals je bent.

Bovendien zal je merken hoe patronen van oudere generaties onze kindertijd, jeugd en volwassenheid hebben beïnvloed bij het herkaderen. Onderbewust elke dag kleine dingen oppikken en hen absorberen in onze manier van leven. Soms was die houding destructief voor onszelf en anderen.

Dit zou emotionele reacties kunnen uitlokken in jouw traject, maar dat bevestigd alleen de gewichtigheid van de derde fase.

  1. Helen

Empaten kunnen het uitdagend vinden om relaties te onderhouden onder sommige omstandigheden, vooral wanneer hun kwaliteiten niet gekend zijn. Je zal het niet onder woorden kunnen brengen, maar je weet dat je meer kan zijn en doen. Meer dan eens zal liefdesverdriet je in dezelfde visueuse cirkel gevangen houden die het creërt en versterkt.

Het helingsproces mag niet overgeslagen worden. Het kan moeilijk zijn om een effectieve methode te bedenken om deze wonden te helen terwijl je weet waar je goed in bent.

De meeste empaten hebben een sombere kijk op het leven. Het herkennen en genezen zal je zelfbewustzijn vergroten, je denken verruimen, het gewicht van je bagage verlichten en je innerlijke criticus uitroeien.

  1. Leer jezelf goed te voelen terwijl je onderweg bent zonder erover na te denken.

Veranderingen nemen hun tijd en gaan stap voor stap. In eerste instantie zijn het kleine aanpassingen, maar ze worden langzaam gewoonten die leiden tot een gezonde levensstijl.

De vier pilaren

In onze ondersteuning van HSPer en empaten focussen we op vier essentiële pilaren.

  1. Mentale toestand
  2. Fysisch goed voelen
  3. Een gezonde energie balans behouden
  4. Je neurologische gevoeligheden benoemen

Wij helpen je bij het werken aan een aantal gebieden van zelfkennis:

  • Inzichten rond het HSP en empaat zijn, kunnen je IQ verhogen door de manier te begrijpen waarop ze van invloed zijn op het dagelijks leven. Naarmate je essentiële informatie en ervaringen van anderen doorneemt, zal je bewustzijn groeien.
  • U kunt uw PQ (fysieke intelligentie) verbeteren als je weet hoe de gevoelige impulsen je fysieke welzijn beïnvloeden. Door het belang van slaap, een gezond eetpatroon, de balans tussen in- en ontspanning en hun effecten op de verschillende stressniveau te vatten, zal het vermogen om je lichaam te controleren.
  • Als u uw IQ en PQ verhoogt, wordt je aangemoedigd om een observator te worden. U leert je emoties te beheren in plaats van overspoeld te raken door emotionele reacties. (EQ betekent Emotionele Intelligentie)
  • De synergie tussen IQ, PQ en EQ zal de sociale vaardigheden verbeteren door uw manier van omgaan met anderen te reguleren op basis van jouw unieke eigenschappen. Dit verbetert de kwaliteit van jouw relaties. (SQ=Sociale intelligentie)
  • Het is mogelijk om emotionele spanningen te verlichten door je spirituele aard te ontdekken. Dit zal je helpen om meer in contact te komen met je kern. Dit zal jouw intuïtieve talenten sterken.
  • Het energieaspect wordt vaak genegeerd door therapeuten die een conventionele benadering gebruiken om HSP’s en empaten te behandelen. Alle holistische technieken gebruiken energie als basis. Sommige noemen het universele energie, goddelijke liefde, Quantum netwerk… de toepassingen zijn eindeloos uiteindelijk. Is het niet logisch dat empaten een goed energetisch evenwicht nodig hebben omdat ze de energie van andere mensen absorberen? Daardoor vormt energiebeheer, in combinatie met de andere drie pijlers, de vierde hoeksteen.

Samengevat

Dit is in het kort wat empaatcoaching inhoudt.

Voor sommigen zal het een gemakkelijke puzzel zijn en voor anderen kan het aanvoelen als een zware lading. Maar stel jezelf de vraag: hoe overleef je vandaag en hoe wil je morgen leven?

Al lijkt de weg nog lang, het start altijd met de eerste stap: contact leggen.

Wanneer zal jij dat doen?

Onze individuele sessies, workshops en retraites helpen jou om met jezelf te vinden en te verbinden met gelijkgestemde mensen.

Volg me op sociale media, deel deze blogpost of stuur me een berichtje.

Deze blogartikels verwijzen ook naar HSPers en empaten, klik op de link om te blijven lezen.