Wat is het verschil tussen overleven en leven?

“Als alles perfect is, zou je nooit leren en nooit groeien.”

Beyoncé

Iemand kan alleen leven van overleven onderscheiden nadat je de overlevingscyclus herkende en doorbrak. De cyclus bestaat door pijn, dat je hart verhinderd om om echt te voelen en lief te hebben.

Mensen in overlevingsmodus, verstoppen hun echte gevoelens in een put, afgedekt met grote stenen of een dichtgelast stalen deksel. Hun gedrag is gebaseerd op zuivere rationeel gedrag, en ze zullen een compenserend gedrag vertonen, ieder op zijn unieke manier.

Sommige worden ziekelijke verzamelaars om dat ze ‘voelen’ dat ze het verleden niet kunnen loslaten.

Sommige zullen hun eigen manier zoeken om anderen te helpen, ten koste van hun eigen gezondheid.

Sommige zullen zich begraven in het werk, omdat ze vluchten van de eenzaamheid en pijn.

Sommige zullen gewoon blokkeren en alles uitstellen.

Er zijn miljoenen manieren om ‘voelen’ en dat kan empaten op destructieve paden leiden. Hun natuurlijk instinct om anderen te helpen zal toenemen om dat ze hopen of denken, dat hun eigen pijn zal verlichten of oplossen door anderen te helpen. Alhoewel ze een tijdelijk moment van vreugde of geluk kunnen ervaren is de kans groot dat ze gewoon de pijn van die persoon zullen absorberen als een spons, welke hun eigen pijn versterkt.

Christine was een van hen.

Sad woman

Christine

Ze werd geboren in een familie waar het transgeneratieve patroon van traumatische pijn werd overdragen van de grootouders naar de ouders, en uiteindelijk naar haar.

Haar ouders waren zich niet bewust van de oorzaken en de gevolgen en daardoor speelden er narcistische patronen. Haar moeder had altijd zoveel hartzeer door haar onvermogen om met haar gevoelens om te gaan, wat resulteerde in ongepaste emotionele reacties. Ze vluchtte in destructieve patronen zoals alcohol en roken. Ze gedroeg zich alsof ze de pijn van de wereld droeg, maar dat was haar manier van overleven, terwijl ze onbewust een conditioneringspatroon oplegde op haar echtgenoot en kind.

Christine werd co-dependent. De conditionering zorgde ervoor dat ze haar moeder altijd steunde, ongeacht wat de behoeften ook waren. Ze erfde ook de onmacht om echt te voelen.

Er kan ook worden gezegd dat haar vader ook werd beïnvloed door de eisen van zijn partner, en dat hij misschien zelfs een groot sociaal netwerk onderhield om emotionele stress thuis te vermijden. Christine nam de ouderrol op voor haar moeder op door haar vaders afwezigheid, waardoor er gedeeltelijk het recht ontnomen werd om kind te zijn, wat haar leven sterk beïnvloedde. Als kind werd ze ook blootgesteld aan pedofilie, pesterijen en schadelijke relaties, omdat de parentificatie haar niet de kans gaf om passende grenzen op te bouwen.

Deze patronen beïnvloedden al haar relaties en veroorzaakten hun eigen dramatische situaties.

Ze was altijd openhartig, aantrekkelijk en grappig tegenover haar vrienden, ook al waren de contacten beperkt in tijd.

Ze was er altijd om anderen te helpen, zowel professioneel als persoonlijk, maar uiteindelijke onmachtig om haar eigen issues op te lossen.

Haar romantische relaties waren anders. Al had ze een warme, zorgende persoonlijkheid, isoleerde ze haar partner gedeeltelijk van zijn familie door de zorg voor haar en haar ouders op de eerste plaats te zetten. De intieme natuur van de relatie was een gordijn, die haar echte houding verborg.

Het belangrijkste geërfde patroon was haar verlatingsangst. Het toonde zich vooral in conflicten, waar het essentieel was voor haar partner om haar te erkennen. Als hij zich terugtrok om tot rust te komen en een verdere escalatie te voorkomen, voelde zij zich verlaten. De intensiteit van de conflicten werd verhoogd door altijd al roepend achter hem aan te lopen, waarbij hij soms geslagen werd.

Haar onvermogen om haar emoties te beheersen veroorzaakte ook een gevoel van leegte in haar, wat leidde tot een ziekelijke verzamelwoede en een winkelverslaving. Ze was dol op het verzamelen van waardeloze sieraden om de schijn op te houden en tegelijkertijd haar ware gevoelens te verbergen.

De energie die ze in haar moeder moest steken, putte haar uit. De negatieve invloed op haar gezondheid was niet te onderschatten. Uiteindelijk was ze uitgeput door het gedeeltelijk absorberen van haar moeders negativiteit.

Verschillende ongewilde gevolgen, zoals emotioneel eten, eisten een zware tol van haar lichaam.

Als laatste, wanneer de uitputting door de emotionele belasting een diep schuldgevoeld uitlokte, poogde ze uit wanhoop zich het leven te ontnemen, waarin ze uiteindelijk slaagde.

Dit deel van het artikel focust zich vooral op haar ware lijden. Ongetwijfeld waren er ook warme en mooie momenten in haar leven, maar alleen wanneer ze niet moest zorgen en bewust direct contact met haar moeder vermeed.

Haar leven was vooral ‘overleven’, omdat haar vermogen om lief te hebben gecompromitteerd was door de overgeërfde pijn.

Herman

Wanneer haar echtgenoot, Herman, zichzelf toestond om zijn verdriet te verwerken, begon hij de verschillen te herkennen tussen overleven en werkelijk van het leven genieten., Eerst langzaam, maar zoals de lagen van een ui langzaam worden gepeld, kwam er meer en meer vreugde in zijn leven.

Dit werd versterkt door “perspectief denken” toe te passen, die hem de mogelijkheid gaf om de wereld vanuit het vogel perspectief van te bekijken.. Het hielp hem om zijn eigen en de levenservaringen van zijn geliefde te observeren. Als gevolg hiervan kreeg hij de mogelijkheid om zich te concentreren op de negatieve aspecten en deze opnieuw te belichten.

Door al deze aspecten in zijn herinneringen te verweven, kreeg hij het framewerk om zijn lijden volledig te begrijpen. Door zijn verhaal te vertellen en te herformuleren, kon hij zijn verdriet loslaten en zijn “overleven” omgezet in “leven”. Dat hielp hem om uiteindelijk op het helingspad.

Overleven en leven

De definitie van genieten is verschillend voor iedereen.

Sommigen zullen genieten van een glas wijn terwijl ze een boek lezen. Andere kunnen verkiezen om uit te gaan en te socialiseren met vrienden en kennissen.

Ongeacht hoe, echt genieten van het leven draait rond jezelf toe te laten om je los te maken van dagelijkse dingen. Een moment van ontsnapping van alle stress en volledige ontspanning. Resulterend in een geweldige tijd van mindfulness en ontspanning.

Hoewel er een opvallend verschil is tussen zich kalm voordoen en echt ontspannen zijn.

Mensen in overlevingsmodus zijn als zwanen, prachtig en sierlijk aan de oppervlakte, maar verwoed zwemmend onder de waterlijn. Sommige mensen zijn zo, aan de oppervlakte lijken ze kalm en beheerst, maar in werkelijkheid binnen lijden ze inwendig.

Omgekeerd betekent reageren vanuit rust dat je pas actie onderneemt komt als de noodzaak zich voordoet.

Mensen die in overlevingsmodus zijn, doen vaak dingen die kunnen wijzen op een innerlijke strijd. Ze beheersen de vaardigheid om een kalm uiterlijk te behouden, maar je als je dieper kijkt, kan kleine tekenen zien. Er zijn acht gemeenschappelijke kenmerken voor mensen die rustig zijn terwijl ze tegelijkertijd alert door het leven navigeren.

8 typische eigenschappen van mensen met een overlevingspatroon

Icon Emoties beheren

1. Het zijn experten in het beheren van hun gevoelens

Mensen die aan de buitenkant kalm lijken te zijn, maar in werkelijkheid in een overlevingsmodus leven, kunnen er emotioneel goed mee omgaan. Om de dagelijkse uitdagingen aan te pakken, hebben ze geleerd hun emoties te beheersen uit noodzaak in plaats van uit keuze.

Ze zijn niet koud of nemen afstand van je, maar ze projecteren hun emoties op een manier die hun interne stress verbergt om zich aan te passen aan de wereld rond hen heen.

Ze willen dat je je veilig voelt in hun bijzijn. Hun kalmte en vaste stem zorgen ervoor dat je je op je gemak voelt. Reageer en bekrachtig het als normaal, mocht je dat herkennen. Dat zal hen een gevoel van veiligheid geven.

Icon Probleemoplosser

2. Ze zijn doorgaans uitstekende probleemoplossers

Er is altijd wel een vriend die kalm is, ongeacht in welke omstandigheden hij zich bevindt. Hij is zoals een rots in een storm, onomstootbaar en kalm.

Een tijdje geleden, ergens onderweg, kregen we een autopech op een verlaten weg. Sommigen waren bang, maar hij was al de opties aan het verkennen. Hij schatte het probleem snel in, contacteerde een aantal mensen en binnen het uur was de wegenhulp onderweg. Het nieuws stelde iedereen uiteindelijk gerust.

Dit buitengewoon vermogen om problemen op te lossen onder druk, maakt deel uit van de overlevingsmodus. Doordat hij leerde problemen snel op te merken en efficiënte oplossingen te bedenken, elimineert de tijd om te panikeren waardoor hij kan doorgaan.

Psychologie zegt dat het reptielenbrein in mensen op drie manieren reageert op dreigingen: vluchten, vechten of actie en bevriezen. Dit deel van de hersenen, ook wel het primitieve brein genoemd, is nog steeds actief in overlevingsomstandigheden, ook al zijn er maar weinig.

Voortdurend in de probleemoplossende modus zijn kan stressvol en uitputtend zijn, maar het is een duidelijke indicatie dat onder hun serene uiterlijk een talent schuil gaat om echt te leven.

Referenties:

3. Ze zijn hyper-waakzaam

Sommige mensen die zich in de overlevingsmodus bevinden, kunnen ongelooflijk attent zijn. Ze zijn altijd op zoek naar mogelijke ongemakken, risico’s of problemen in hun omgeving, waardoor ze nuances opmerken die anderen misschien over het hoofd zien, altijd voorbereid om zich aan te passen en gepast te reageren.

Het is een overlevingsstrategieën van mensen die opgroeiden in onstabiele of gevaarlijke omstandigheden omdat het hen in staat stelde snel te reageren op potentiële gevaren. Hoewel het hen misschien belast, zorgt het ervoor dat ze de concurrentie voor blijven.

Als je deze waakzaamheid herkent, weet dan dat ze dit gedrag misschien in het verleden hebben aangenomen, maar ook dat het eigenschappen zijn van een attente verzorger. Ze zullen minder op hun hoede zijn als u hen uw warmte waardeert.

(Referentie: hhttps://www.omgaanmetemoties.nl/wat-is-een-traumatische-gebeurtenis-wanneer-raak-je-getraumatiseerd-wat-zijn-traumasymptomen-traumaverwerking/)

Icon Planner

4. Ze zijn behoorlijk bedreven in het vooruit plannen

Achter hun kalme gezicht staan uitstekende planners, altijd op hun hoede en voorbereid op alles wat ze tegenkomen.

Ze kwamen tot de conclusie dat het meest effectieve middel om eventuele problemen aan te pakken, is om ze te voorzien voordat ze zich voordoen. Vaak hebben ze al rekening gehouden met de slechtste mogelijke situatie en plannen ze verschillende scenario’s terwijl ze op mogelijke uitkomsten anticiperen. De rigoureuze planning helpt hen rustig te blijven in situaties waarin van alles kan misgaan.

In veel situaties kan het voorspellen van mogelijke uitkomsten erg nuttig zijn, omdat het je niet alleen voorbereidt op wat er gebeurt, maar je ook voorbereid voelt als er echt problemen opduiken. Dit geeft aan dat iemand die in de “high-survival-modus” functioneert, de situatie al heeft zien ontvouwen voordat het zich voordeed, en dat mogelijke voorbereide oplossingen mogelijk kunnen werken als ze correct worden toegepast.

Managementfuncties gebruiken vaak contingentiestrategieën om inschattingen te maken en gerichte oplossingen te vinden zonder onder druk te staan. Ze kunnen ook worden toegepast in de persoonlijke sfeer om meer tijd te creëren om te genieten van het leven.

5. Ze prioriteren vaak anderen boven zichzelf

Mensen die kalm lijken maar voortdurend anderen helpen of meer moeite doen dan nodig, kan een teken zijn dat ze prioriteit geven aan de behoeften van anderen boven die van zichzelf. Het is mogelijk een deel van hun overlevingsstrategie, omdat hun innerlijke onrust hen ertoe aanzet om meer empathie te tonen voor de uitdagingen van anderen.

Hoewel het een mooie eigenschap is om te weten hoe het is om obstakels te overwinnen, is het ook een zwaard met twee kanten. Het kan vaak leiden tot het opofferen van hun eigen behoeften in het verlangen om anderen te helpen.

Al wordt zelfopoffering in de samenleving soms verheerlijkt, maak geen misbruik van hun onbaatzuchtige acties. Wees er zachtjes duidelijk in dat ze hun behoeften boven de jouwe moeten stellen. Laat ze je bijstaan wanneer nodig, zonder ze te uit te putten. Dat zal hen helpen om in balans te blijven.

6. Ze hebben moeilijkheden om te ontspannen

De meeste mensen hebben moeite om te ontspannen in de overlevingsmodus lopen misschien een marathon zonder de finish te zien. Hoewel ze op het eerste gezicht beheerst en stijlvol lijken, wacht een klein deel van hen al op het volgende voorval.

De moeilijkheid om te ontspannen of rust te waarderen, komt vooral voor in onveilige omgevingen. Zorg ervoor dat die persoon zich veilig voelt als je die neiging ziet. Dat gevoel zal de mogelijkheid exponentieel verhogen om te ontspannen.

Moeilijk om spontaan te zijn

7. Ze zijn zelden spontaan

Mensen die in stilte overleven, streven naar structuur, regelmaat en voorspelbaarheid in hun leven. Ze houden ervan hun vakantie nauwgezet te plannen of zich aan een strak dagregime te houden. Als je constant op de volgende uitdaging wacht, kunnen verrassingen verontrustend zijn.

Dit is niet het gevolg van het feit dat ze niet geïnteresseerd of geen risico’s willen nemen in hun sociale interacties. Integendeel, hun verlangen naar regelmaat en orde is een omgangsstrategie geworden die hen ondersteund om met vertrouwen en gecontroleerd door het leven te navigeren.

Laat ze gewoon ontspannen, als je dat oppikt. Alles komt goed.

Icon resilience

8. Ze zijn veerkrachtiger dan ze aan de oppervlakte laten zien

Het belangrijkste ding dat je moet weten over mensen met gelijke karakters die in de overlevingsmodus zijn, is dat ze zeer veerkrachtig zijn.

Hun voortdurende aandacht, emotionele controle, vermogen om te plannen en problemen op te lossen komen allemaal vanuit een buitengewone innerlijke kracht. Hun overlevingsmodus toont veerkracht in plaats van zwakte. Ze hebben geleerd om beheerst te blijven ongeacht de moeilijkheden, wat uiteindelijk een buitengewone prestatie blijft.

Image balanced

Balans

Niettemin, ondanks deze speciale vaardigheden, is de emotionele stress en vermoeidheid die gepaard gaan met het omgaan met deze obstakels onvermijdelijk. De inbalance tussen in- en ontspanning, resulterend van zelfopoffering heeft zijn prijs en heel vaak zal het compensatief gedrag verergeren gedurende de decompressie periode of raken ze zelfs opgebrand.

In de film ‘Top Gun Maverick’ horen piloten vaak dat de ervaring om een vliegtuig te besturen afhankelijk is van de man-in-the-box. Jij hebt altijd het vermogen om je eigen beslissingen te maken en acties uit te zetten. Het vinden van de juiste balans tussen in- en ontspanning is het belangrijkste doel van zelfzorg, wat uiteindelijk ervaring vereist.

Voor HSPers en empaten, blijft zelfzorg fundamenteel voor hun energiebeheer. Het is cruciaal om te aanvaarden dat ontspanning noodzakelijk is, wanneer iemand hersteld van liefdesverdriet. Vooral wanneer ze emotioneel gecompromitteerd zijn.

Het begrijpen van dit veelvoorkomende gedrag zal jou en je ondersteuners helpen om door de moeilijke periodes te navigeren, waardoor mogelijke uitputting wordt voorkomen.

Strategieën om van overleven naar leven te gaan

Bij HSP en empaat coaching en therapie, wordt er een viervoudige strategie gebruikt om hun verdriet te verlichten en hun capaciteiten te versterken.

Zelfbewustzijn: De eerste stap in Hermans herstel was het ontdekken van zijn unieke manier om een staat van mindfulness te bereiken waarin hij het verleden kon verkennen. Hij kon een stap terug doen door zijn verruimd bewustzijn, waardoor het mogelijk werd om:

  • Zijn gedrag in overlevingsmodus te doorzien.
  • De onderliggende redenen van zijn liefdespijn te benoemen
  • Zijn angsten bloot te leggen
  • Zijn capaciteiten te erkennen in moeilijke tijden

Herformuleren van de herinneringen en helen

Het vogelperspectief ondersteunt ook het herformuleren van herinneringen. Herman zijn verdriet was versterkt door de intensiteit van dramatische gebeurtenissen. Het genezingsproces begon met het ontrafelen van de fundamentele oorzaken door middel van therapie en begeleiding. De integratie van de verschillende inzichten op een liefdevolle manier helpt hem om:

  • Zijn hart te helen, door de pijn in perspectief te plaatsen.
  • Zijn talenten te versterken wanneer hij wordt uitgedaagd, zonder opgewonden of overweldigd te worden achteraf.
  • Altijd voorrang te geven aan zijn zelfzorg.

Voel je goed zoals je bent: Kortom, na het overlijden van zijn geliefde kreeg hij langzaam een nieuw leven door het rouwproces te doormaken.

Opmerking: Sommige mensen hebben heel andere overlevingspatronen ontwikkeld, maar dat is een ander onderwerp.

Samengevat

Samengevat

Herinner dat mensen altijd dieper zijn dan je op de oppervlakte ziet Begeleiding na verlies kan het verschil maken tussen overleven en leven.

In sommige gevallen kan therapie noodzakelijk zijn. Voor anderen kan rouwbegeleiding volstaan om praktische oplossingen te vinden die je helpen om te helen. De mogelijkheid bestaat ook om beide te combineren om de pijn sneller te helen, maar je zou je een grotere spanning kunnen ondervinden.

Alleen jij kan het onderscheid maken tussen overleven en leven en de keuze maken om de cyclus te doorbreken. De Beatles hebben ooit het liedje gemaakt ‘Let it be’… en in sommige gevallen is dat een goed advies. Maar soms, als je niet in staat bent of niet wil geholpen worden, zal de cyclus gewoon doorgaan. Contacteer iemand als je twijfels hebt.

Sweetharmony Happiness Coaching biedt individuele sessie, workshops en retraites aan waar deze onderwerpen open besproken worden. Dit helpt je om op opnieuw met jezelf te verbinden, terwijl je praat met lotgenoten.

Gerelateerd

Gerelateerde blogposts

De volgende blog artikelen verwijzen ook naar HSPers en empaten, klik op de links om te blijven lezen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *